Desantare de parașutiști din elicoptere în Babadag. Transport de tehnică și luptători cu elicoptere

14 mai. Babadag. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă. Exercițiul multinațional ”Swift Response 21”⁄”Defender Europe 21” a continuat, cu partea a doua, în cadrul celei de-a treia operații (aeropurtate) a Diviziei 82 Aeropurtată (SUA), desfășurată în România.
Operațiunile de asalt aeropurtat s-au executat cu elicoptere CH-47 ”Chinook” și UH-60 ”Black Hawk”, din batalionul american dislocat temporar în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, și cu IAR-330 ”Puma”, din bazele aeriene românești.
Peste 20 de elicoptere, din România și SUA, au participat la acest exercițiu multinațional de asalt aeropurtat, secvența din Babadag fiind coordonată de militarii olandezi. Între obiectivele exercițiul s-au regăsit intensificarea pregătirii de luptă și a interoperabilității forțelor armate din Germania, Olanda, România și SUA, iar de la noi a fost desantați militarii Batalionului 495 Parașutiști ”Căpitan Ștefan Soverth”, comandați de locotenent-colonelul George Miron, prezent în zona de acțiune.
Trei valuri de elicoptere, cu cele trei tipuri de aeronave amintite, au aterizat succesiv în raionul de desantare, transportând rapid mijloace tehnice și de luptă și combatanți din baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu în poligonul din Babadag. Între aceștia s-a regăsit compania de parașutiști a locotenentului Florin Roadevin, care a intrat în dispozitiv imediat după desantare. Operațional, în această a doua etapă, prin scenariu s-a prevăzut desantarea unor forțe credibile și manevriere care au avut ca misiune neutralizarea pozițiilor de apărare inamice și, ulterior, ca etapă finală, restabilirea integrității teritoriale.
Partea I s-a derulat în cadrul secvenței ”Joint Forcible Entry” de la Boboc, din prima parte a săptămânii trecute, când aeroportul era ”căzut” și controlat de forțe adverse. Dupa acțiuni de neutralizare a apărarii antiaeriene inamice și de creare a unei ferestre de oportunitate, duse de aviația de vânătoare (prin sprijinul F-16 românești), au fost desantate, aproape simultan, prin parașutare, forțe proprii numeroase și cu mare capacitate manevrieră. Acestea (primul val) au neutralizat alte structuri defensive și au recucerit aeroportul, asigurând, astfel, ca alte forțe proprii să fie desantate (parașutate) și să aibă posibilități de manevră pentru asaltul decisiv aspra forțelor adverse. Această fază a operației a reușit, potrivit scenariului fictiv, forțele adverse retrăgându-se într-un alt raion fortificat din timp, unde vor fi încercat să reziste pentru a permite angajarea altor forțe venite în întărire.
Mulțumiri caporalului Alin Ciotîrnae, cel care a purtat camera de acțiune pe tot parcursul exercițiului.
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata 360, Trustul de presă al MApN