Exercițiu COVIDEX la bordul navei românești aflată la comanda grupării maritime a NATO – SNMCMG 2

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea în Marea Mediterană. Plecată la sfârșitul lunii ianuarie din portul Constanța nava militară asigură, în premieră, pentru Forțele Navale Române comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2).


Cei 82 de militari români participă, astfel, la asigurarea măsurilor de securitate colectivă pe flancul sudic al Alianței Nord-Atlantice, conform angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri.


Ultimele săptămâni au adus însă o provocare în plus, generată de pandemia de COVID-19, care a necesitat atât realizarea etapelor de interacțiune, fără a intra în contact cu marinari din celelalte grupări navale NATO, cât și măsuri sporite de protecție la bord și pe timplul refacerii plinurilor.

Ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii virusului, zilele trecute s-a desfășurat și un exercițiu COVIDEX, bazat pe acțiunea echipajelor în situația apariției unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context.


Detalii despre misiune și despre măsurile de protecție luate pentru a limita răspândirea COVID-19 la bordul navei militare românești am aflat, prin telefon, chiar de la comandantul grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2, căpitan-comandorul Valentin VLAD.


Interviu realizat pentru Vocea Armatei, postul de radio online al Trustului de Presă al MApN, de Bogdan Silviu RĂDUCAN.