Pacienţii COVID 19 vor avea acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună

Pacienții români infectați cu virusul SARS-CoV2 vor avea acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.

Plasma umană va fi colectată de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Aceasta va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-CoV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

În emisiunea Punctul de întâlnire difuzată în 22 aprilie pe Antena 3, Radu Tudor l-a avut ca invitat pe colonelul medic Ion ŞTEFAN , medic primar, doctor în științe medicale, şeful Secţiei Clinice Boli Infecţioase din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Colonelul ŞTEFAN a explicat ce este plasma umana şi dacă acest tratament poate rezolva cazurile grave şi poate reduce numărul deceselor cauzate de coronavirus.