Ministerul Apararii Nationale
Pe aici nu se trece

Durata - 25:19
Publicat la data de 2018-04-12

Pe aici nu se trece

Durata - 25:19

"Și pe aicea nu se trece!", așa își impulsiona generalul Eremia Grigorescu ostașii, acum 95 de ani, conducându-i în bătălia de la Mărășești să apere poarta Moldovei. În cele 29 de zile de "foc" ale Bătăliei de la Mărășești (24 iulie-21 august 1917) s-au confruntat forțele a 20 de divizii ( române și străine). Pierderile inamicului : 47.000 de morți și dispăruți iar ale românilor : 27.400.

6 AUGUST 1917-- ZIUA DE FOC ! Bombardamentul inamic distruge fabrica de zahăr din Mărășești. În luptele pentru apărarea Cotei 100 ( Cota Sângelui) au căzut eroic toți militarii din Compania de Mitraliori din Batalionul 1 comandată de căpitanul Grigorie Ignat. In aceeași zi cade la datorie, nu departe de pădurea de la Răzoare Fetița-Erou MARIA IOAN ZAHARIA, în vârstă de 12 ani, care a înlocuit un observator de artilerie la Rateșul lui Haret, sprijinind astfel dirijarea Armatei Romane. In lupta de la Răzoare au căzut 4800 de soldați.

7 AUGUST : Eremia Grigorescu dădea în această zi ORDINUL DE ZI care va rămâne celebru : "Prin rezistența ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu... ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară... Ziua de 6 AUGUST a fost scrisă de voi cu litere de aur în cartea vitejiei neamului nostru, afirmând în lumea întreagă drepturile lui nebiruite".

Mărășeștiul, devenea simbolul mândriei și al dorului de neatârnare, al unei țări întregi.

Embed link: