Armata respectă societatea și regulile democratice

În aceste momente grele, militarii sunt alături de oameni și de societate

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel CIUCĂ, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenentul Daniel PETRESCU, au acordat colonelului Pavel Petrea, șeful Centrului de Televiziune și Film al MApN, un interviu pe tema măsurilor adoptate de Ministerul Apărării Naționale pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.

Armata României este angajată cu toate efectivele și capabilitățile de care dispune pentru a sprijini eforturile naționale de limitare⁄stopare a răspândirii virusului SARS – CoV 2, a asigurat ministrul apărării, care a reamintit primele măsuri luate MApN:

-misiuni de transport aerian pentru repatrierea unor cetățeni români din Italia, care, din cauza măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID 19, nu și-au mai putut continua șederea în zonă
-sprijinirea Direcțiilor de Sănătate Publică cu personal militar medical pentru procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei
-instalarea de corturi destinate triajului epidemiologic în facilităţi medicale civile şi militare din ţară
-misiuni de transport aerian pentru aducerea în țară a unor echipamente de protecție medicală din Turcia și Germania
-montarea formațiunii medicale ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” de la Otopeni.

Șeful Statului Major al Apărării a subliniat faptul că Armata Română își desfășoară activitatea în cadrul constituțional reglementat de prevederile Decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență la nivel național și al Ordonanțelor militare ale ministrului afacerilor interne, rolul armatei pe timpul stării de urgență fiind de a sprijini efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul apărării a liniștit din nou populația și a explicat prezența militarilor pe străzi: “Nu este vorba de o angajare militară în sensul cunoscut de populație. Nu vom folosi tehnică și echipamente grele. Vom folosi acele mijloace logistice prin care să venim în sprijinul populației și al autorităților. Miliarii vor fi alături de Poliția Rutieră în punctele de prezență stabilite”.

Militarii execută misiunile cu ținuta individuală, cu armamentul individual din dotare, având asigurate mijloacele de protecție necesare, măști și mănuși, a completat general-locotenentul Daniel Petrescu.

În final, cei doi demnitari au dat asigurări că Armata României acționează în cadru legal și constituțional și că militarii vor face tot ce depinde de ei astfel încât să ajute populația și autoritățile.

“Suntem într-o situație dificilă la care nu s-a așteptat nimeni și pentru care nu ne-am pregătit în mod special până acum. Trebuie să fim UNIȚI, să înțelegem ceea ce se întâmplă și să respectăm regulile stabilite!”