Să avem ÎNCREDERE și CREDINȚĂ că vom reuși să facem față acestei perioade

Actuala crizã legatã de Coronavirus și mãsurile de distanțare socialã reprezintã doar o etapã în viața noastrã, din care vom ieși întãriți, așa cum am ieșit și din perioada de dinainte de 1989, când exista aceiași distanțare socialã, impusã de alte motive, susține colonelul Octavian VASILIU, medic primar psihiatru, psiholog clinician specialist, psihoterapeut specialist, la Secția Psihiatrie a Spitalului Militar Central.

Acea perioadã nu ne-a schimbat ca nație, ba, dimpotrivã, subliniazã dr. Vasiliu, dupã 1990, am reușit sã facem lucruri pe care nu ne închipuiam cã putem sã le realizãm. Actuala etapã va dura mult mai puțin și vom reuși sã valorificãm aceastã experiențã într-un mod pozitiv. “Interacțiunea socialã nu înseamnã contact fizic, ci înseamnã sã comunici prin orice alte metode prin care poți transmite cãldurã sufleteascã, empatie, înțelegere, o gamã întreagã de emoții".

Dr. Vasiliu îndeamnã personalul medical aflat în prima linie de luptã cu Coronavirusul sã fie unit, sã comunice deschis și sincer, sã fie în legãturã cu familiile lor: "Când plecãm dimineața la serviciu nu mergem singuri la luptã, mergem într-o echipã, ne susținem unii pe altii, iar spitalul este a doua familie".

Trebuie sã ne activãm mecanismele de a face fațã, trebuie sã avem încredere în noi și în echipã. Iar de mare ajutor este și credința: “Oamenii trebuie sã fie convinși cã pot participa la ritualurile religioase care se pot face de acasã. Ei trebuie sã evite întrunirile religioase. Dumnezeu este acolo, se gândește la ei și îi vede, chiar dacã nu sunt în bisericã și nu se roagã din bisericã”.