SUA sprijină România în lupta împotriva COVID 19

Aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție au fost aduse din Coreea de Sud, miercuri 8 aprilie, cu o aeronavă C- 17Globemaster III. Costurile misiunii au fost acoperite de Statele Unite ale Americii în sprijinul Guvernului României.
Echipamentele au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere, pentru misiuni de urgență destinate gestionării pandemiei de coronavirus, a fost o premieră pentru Unitatea Multinațională de Transport Strategic, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria

România a fost primul stat din Alianţă care a accesat şi a beneficiat de această facilitate comună de transport aerian în contextul luptei împotriva COVID 19.

Coordonarea zborului s-a realizat, din partea României, de către Centrul Național Militar de Comandă al MApN.

Distribuirea echipamentelor de protecție este realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență; acestea vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren.

După aproximativ 40 de ore de zbor, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, echipajul multinaţional, condus de locţiitorul comandantului Unităţii Multinaționale de Transport Strategic, pilotul suedez colonel Peder SÖDERSTRÖM, din care a facut parte si locotenent-comandorul Simona MAIEREAN, a fost întâmpinat de ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel CIUCĂ, de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenentul Daniel PETRESCU, si de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, E.S. Arian ZUCKERMAN.