Ploaie de foc in Smârdan! Tragere noaptea cu aruncătoarele de proiectile reactive ale R. 52 Art. Mx.

Trageri de luptă în timp real, cu muniție reală, cu realitatea unui teren ce solicită calcule matematice, tactica de artilerie și, nu în ultimul rând, reguli precise în tragerile artileriei. Militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă „Gl. Alexandru Tell” din Bârlad s-au întrecut pe sine. Deși puțini la număr, artileriștii aflați sub comanda col. Sorin Balan au reușit performanța unor trageri de excepție în cadrul Exercițiului „Bizonul Negru 20.11”, în perioada 7-11 septembrie, în poligonul Mălina (din Smârdan).
Conducătorul tragerii a fost lt. col. Daniel Huhulia, cel care a reușit să utilizeze trei categorii de armament în tragerile pe timpul nopții: a tras cu proectile de iluminare la aproximativ 11 km, astfel încât în raionul obiectivelor se putea vedea ca ziua, apoi a dezlanțuit Bateria a 3-a ArPR (Aruncătoare de Proiectile Reactive), comandată de locotenentul Laurențiu Popa, având la dispoziție și piese dintr-o baterie de tunuri-obuziere cal. 152mm. Toate după un mecanism de foc foarte minuțios.
Efort intens. De la căratul manual al lăzilor de muniție (unele cântăresc vreo 100 kg), la instalarea în pozițiile de tragere până la calculele precise, pocniturile stridente și emoția plecării fiecărei lovituri, totul se integrează sub un singur tablou: artileria. Greu, foarte greu, dar frumos. Felicitări tuturor participanților! Au avut de învins și alți inamici... căldura, insectele de seară, praful, terenul nu mereu prielnic, apa de băut...

Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN