Rachete Patriot lansate spre Marea Neagră! Sisteme AA noi, performante, dar și vechi. Gata pentru luptă!

Iunie, 2021. La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia s-a desfășurat una dintre secvențele de instruire din cadrul DACIA 21 LIVEX, serie de exerciții care presupune armonizarea a două componente principale de instruire în context multinațional: exercițiul NATO STEADFAST DEFENDER 21, respectiv exercițiul DEFENDER EUROPE 21.
Sistemele antiaeriene americane PATRIOT și AVENGER, ale 10th Army Air & Missile Defense Command, și cele românești, HAWK, OSA-AKM și KUB, ale Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer și ale Regimentelor 50 și 53 Rachete AA, au lovit țintele lansate de la sol, rachetiștii AA demonstrând că sunt capabili să facă față provocărilor apărute în spațiul aerian național și al NATO.
Sutele de ore de antrenament pe tehnică și la simulatoare, precum și exercițiile tactice și-au spus cuvântul la capitolul precizie. Contracronometru, nu se poate spune că, de fiecare dată, bătălia a fost câștigată.
Aproximativ 500 de militari români și încă 200 de militari americani și-au dovedit abilitățile profesionale prin rezultatele obținute în lovirea obiectivelor. În poligonul de la Capu Midia au fost zile de foc și cu foc, cu arșită și multă încordare și transpirație. Rezultatele au meritat întregul efort.
Seria de exerciții DACIA 21 LIVEX a fost condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite, fiind unul dintre cele mai complexe evenimente de instruire ale Armatei României din ultimele trei decenii, care a integrat secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în contextul NATO și al parteneriatului româno-american.
Rachetiștii AA au fost monitorizați de personalul Poligonului Complex de Trageri Capu Midia, care a și asigurat perimetrul unde s-a desfășurat misiunea.
DACIA 21 LIVEX a confirmat capacitatea forțelor aeriene de a-și angaja mijloacele și personalul în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid, în țara noastră, efective numeroase și credibile pentru realizarea apărării pe flancul estic.
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata 360, Trustul de presă al MApN.