Desantare de parașutiști din elicoptere în Babadag. Transport de tehnică și luptători cu elicoptere
14 mai. Babadag. Centrul Secundar de Instruire pentru Luptã. Exercițiul multinațional ”Swift Response 21”⁄”Defender Europe 21” a continuat, cu partea a doua, în cadrul celei de-a treia operații (aeropurtate) a Diviziei 82 Aeropurtatã (SUA), desfãșuratã în România.
Operațiunile de asalt aeropurtat s-au executat cu elicoptere CH-47 ”Chinook” și UH-60 ”Black Hawk”, din batalionul american dislocat temporar în baza aerianã de la Mihail Kogãlniceanu, și cu IAR-330 ”Puma”, din bazele aeriene românești.
Peste 20 de elicoptere, din România și SUA, au participat la acest exercițiu multinațional de asalt aeropurtat, secvența din Babadag fiind coordonatã de militarii olandezi. Între obiectivele exercițiul s-au regãsit intensificarea pregãtirii de luptã și a interoperabilitãții forțelor armate din Germania, Olanda, România și SUA, iar de la noi a fost desantați militarii Batalionului 495 Parașutiști ”Cãpitan Ștefan Soverth”, comandați de locotenent-colonelul George Miron, prezent în zona de acțiune.
Trei valuri de elicoptere, cu cele trei tipuri de aeronave amintite, au aterizat succesiv în raionul de desantare, transportând rapid mijloace tehnice și de luptã și combatanți din baza aerianã de la Mihail Kogãlniceanu în poligonul din Babadag. Între aceștia s-a regãsit compania de parașutiști a locotenentului Florin Roadevin, care a intrat în dispozitiv imediat dupã desantare. Operațional, în aceastã a doua etapã, prin scenariu s-a prevãzut desantarea unor forțe credibile și manevriere care au avut ca misiune neutralizarea pozițiilor de apãrare inamice și, ulterior, ca etapã finalã, restabilirea integritãții teritoriale.
Partea I s-a derulat în cadrul secvenței ”Joint Forcible Entry” de la Boboc, din prima parte a sãptãmânii trecute, când aeroportul era ”cãzut” și controlat de forțe adverse. Dupa acțiuni de neutralizare a apãrarii antiaeriene inamice și de creare a unei ferestre de oportunitate, duse de aviația de vânãtoare (prin sprijinul F-16 românești), au fost desantate, aproape simultan, prin parașutare, forțe proprii numeroase și cu mare capacitate manevrierã. Acestea (primul val) au neutralizat alte structuri defensive și au recucerit aeroportul, asigurând, astfel, ca alte forțe proprii sã fie desantate (parașutate) și sã aibã posibilitãți de manevrã pentru asaltul decisiv aspra forțelor adverse. Aceastã fazã a operației a reușit, potrivit scenariului fictiv, forțele adverse retrãgându-se într-un alt raion fortificat din timp, unde vor fi încercat sã reziste pentru a permite angajarea altor forțe venite în întãrire.