Scafandrii comando în acțiune, în Marea Neagră!

Iureșul concediilor a început, iar plajele Mării Negre sunt luate cu asalt de turiști și nu numai. Într-un fel, pare greu de crezut ca la câteva sute de metri scafandrii militari sunt la instrucție și trebuie menționat că, prin natura mediului de lucru, ajung la o pregătire apropiată de condițiile reale de luptă.
Riscurile coexistă în viața scafandrilor, inclusiv pe timp de pace. Vorbim aici de cursanții CPOSN (Centrul de Perfecționare pentru Operații Speciale Navale) din subordinea Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.
Participanții la curs au trecut deja de penultima fază a procesului întrunit de calificare “Scafandri Comando”, fiind ghidați de instructorii CPOSN. Seria este formată, de regulă, din ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști ai forțelor pentru operații speciale din diverse structuri ale armatei, iar la absolvire devin scafandri comando.
În această fază, instrucția are loc pe parcursul a 40 de zile de pregătire intensă și acoperă tehnicile de scufundare de bază și avansate, atât cu aparate de respirat cu circuit deschis, cât și cu aparate cu circuit închis si semiînchis. Obiectivul este funcționarea eficientă a echipelor de scafandri comando, folosite de forțele pentru operații speciale în domeniul naval, în mediul subacvatic.
Există o adevărată cultură pentru întreținerea echipamentului utilizat pentru bazin sau pentru mare, instructorii ținând foarte mult la performanța mijloacelor tehnice. De altfel, circuitul pe care îl folosesc acești scafandri nu lasă bule, astfel că la suprafață nu apare nimic care să deconspire prezența lor sub apă.
E adevărat că pot să apară incidente pe timpul pregătirii, dar totul se remediază pe loc și, eventual, se repetă etapa. Astfel că, jumătate din timpul petrecut la curs se desfășoară în bazin, iar cealaltă jumătate în mare. Nu se poate comunica decât prin semne și semnale, acțiunea în mediul subacvatic fiind, mai ales la adâncimi mai mari sau unde vizibilitatea e redusă, o grea încercare, rezolvabilă în timp. De aceea se simulează incidente de scufundare (deposedarea de vizor, de vestă, de centură de lestare sau închiderea buteliei), care pot să apară în situații reale și reprezintă un punct important în antrenamentul viitorilor scafandri. De aceea se execută, inițial, în mare parte, în mediul controlat de la bazin. Scoși din zona de confort, obiectivul forte al cursanților se transferă către păstrarea calmului în situații limită. Ulterior, pot trece la următoarea etapă în rezolvarea incidentelor.
Deplasarea sub apă trebuie să devina instinctivă, iar funcționarea în parametri a echipamentului este critică pentru supraviețuirea in acest mediu. Un scafandru comando trebuie să fie capabil să se adapteze rapid oricărei schimbări. Trebuie să înțeleagă mediul înconjurător și cum acționează aceasta asupra corpului uman. Toate aceste aspecte sunt predate la clasă și exersate apoi, practic, în apă, la CPOSN.
. Curenții mării, temperatura scăzută, vizibilitatea scăzută și distanța pe care scafandrii trebuie să o parcurgă, acționează ca factori de stres pentru fiecare individ în parte. Instructorii lucrează cu psihicul viitorilor scafandri comando prin diverse sarcini, cu intensități diferite, cu strategii bine gândite pentru gestionarea emoțiilor negative. Se explică, iar fiecare greșeală este corectată. Instructorii sunt prezenți, ca și la parașutiști, pretutindeni și fac toate eforturile pentru a antrena și a consilia cursanții.
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN