Scafandrii comando în acțiune, în Marea Neagră!

Iureșul concediilor a început, iar plajele Mãrii Negre sunt luate cu asalt de turiști și nu numai. Într-un fel, pare greu de crezut ca la câteva sute de metri scafandrii militari sunt la instrucție și trebuie menționat cã, prin natura mediului de lucru, ajung la o pregãtire apropiatã de condițiile reale de luptã.
Riscurile coexistã în viața scafandrilor, inclusiv pe timp de pace. Vorbim aici de cursanții CPOSN (Centrul de Perfecționare pentru Operații Speciale Navale) din subordinea Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.
Participanții la curs au trecut deja de penultima fazã a procesului întrunit de calificare “Scafandri Comando”, fiind ghidați de instructorii CPOSN. Seria este formatã, de regulã, din ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști ai forțelor pentru operații speciale din diverse structuri ale armatei, iar la absolvire devin scafandri comando.
În aceastã fazã, instrucția are loc pe parcursul a 40 de zile de pregãtire intensã și acoperã tehnicile de scufundare de bazã și avansate, atât cu aparate de respirat cu circuit deschis, cât și cu aparate cu circuit închis si semiînchis. Obiectivul este funcționarea eficientã a echipelor de scafandri comando, folosite de forțele pentru operații speciale în domeniul naval, în mediul subacvatic.
Existã o adevãratã culturã pentru întreținerea echipamentului utilizat pentru bazin sau pentru mare, instructorii ținând foarte mult la performanța mijloacelor tehnice. De altfel, circuitul pe care îl folosesc acești scafandri nu lasã bule, astfel cã la suprafațã nu apare nimic care sã deconspire prezența lor sub apã.
E adevãrat cã pot sã aparã incidente pe timpul pregãtirii, dar totul se remediazã pe loc și, eventual, se repetã etapa. Astfel cã, jumãtate din timpul petrecut la curs se desfãșoarã în bazin, iar cealaltã jumãtate în mare. Nu se poate comunica decât prin semne și semnale, acțiunea în mediul subacvatic fiind, mai ales la adâncimi mai mari sau unde vizibilitatea e redusã, o grea încercare, rezolvabilã în timp. De aceea se simuleazã incidente de scufundare (deposedarea de vizor, de vestã, de centurã de lestare sau închiderea buteliei), care pot sã aparã în situații reale și reprezintã un punct important în antrenamentul viitorilor scafandri. De aceea se executã, inițial, în mare parte, în mediul controlat de la bazin. Scoși din zona de confort, obiectivul forte al cursanților se transferã cãtre pãstrarea calmului în situații limitã. Ulterior, pot trece la urmãtoarea etapã în rezolvarea incidentelor.
Deplasarea sub apã trebuie sã devina instinctivã, iar funcționarea în parametri a echipamentului este criticã pentru supraviețuirea in acest mediu. Un scafandru comando trebuie sã fie capabil sã se adapteze rapid oricãrei schimbãri. Trebuie sã înțeleagã mediul înconjurãtor și cum acționeazã aceasta asupra corpului uman. Toate aceste aspecte sunt predate la clasã și exersate apoi, practic, în apã, la CPOSN.
. Curenții mãrii, temperatura scãzutã, vizibilitatea scãzutã și distanța pe care scafandrii trebuie sã o parcurgã, acționeazã ca factori de stres pentru fiecare individ în parte. Instructorii lucreazã cu psihicul viitorilor scafandri comando prin diverse sarcini, cu intensitãți diferite, cu strategii bine gândite pentru gestionarea emoțiilor negative. Se explicã, iar fiecare greșealã este corectatã. Instructorii sunt prezenți, ca și la parașutiști, pretutindeni și fac toate eforturile pentru a antrena și a consilia cursanții.
Creat de col. Viorel Amzãrescu, Armata Tv 360, Trustul de presã al MApN